Στο βραχώδες ακρωτήριο και περιστοιχισμένη ακόμα από τα τείχη της, η παλιά πόλη αποτελεί χώρο περιπλάνησης στο χρόνο και στην ιστορία.
Οι δρόμοι της είναι πλακόστρωτοι και τα σπίτια τους έχουν χαρακτηριστικό γνώρισμα τους ξύλινους εξώστες και τις ανθισμένες αυλές.
Ο περίπατος στην παλιά πόλη μπορεί να ξεκινήσει από την πλατεία Καραολή
. Ειναι μια πολύ ευχάριστη πλατεία, σκιερή, με υπαίθρια εστιατόρια όπου σερβίρεται κυρίως ψάρι παραδοσιακά μαγειρευμένο.
Ανεβαίνοντας την οδό Πουλίδου κατά μήκος της και δεξιά εκτείνεται το Ιμαρέτ, περίεργο και ενδιαφέρον μουσουλμανικό αρχιτεκτόνημα με τρούλους κτισμένο το 1817 από τον Μεχμέτ Αλή.
Συνεχίζοντας την άνοδο και αριστερά στην πλατεία Μεχμέτ Αλή υπάρχει το ορειχάλκινο άγαλμα του Μ. Αλή (1769) έφιππου, καθώς και το σπίτι του. Ο Μεχμέτ Αλή γεννήθηκε στην Καβάλα και υπήρξε ιδρυτής της τελευταίας Αιγυπτιακής Δυναστείας. Το σπίτι, κτίσμα του 18ου αιώνα είναι περιτριγυρισμένο από κήπο με πυκνή βλάστηση και θαυμάσια θέα.
Στο τέρμα της οδού Πουλίδου και φθάνοντας μέχρι τον αυλόγυρο του Σχολείου υπάρχει ο Φάρος απ' όπου η θέα είναι θαυμάσια προς την πόλη και τη θάλασσα. Η εκκλησία που βρίσκεται δίπλα έχει αξιόλογες βυζαντινές αγιογραφίες.
Περνώντας από τους δρόμους Βυζαντίου και Φειδίου και διασχίζοντας δρομάκια και συνοικίες με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των εποχών, ένα μονοπάτι οδηγεί στο κάστρο, το οποίο είναι κτισμένο στη θέση της παλιάς Ακρόπολης και του ναού της Αθηνάς Παρθένου. Xτίστηκε το 1425 ενώ αργότερα έγιναν προσθήκες από οθωμανούς και ενετούς. Από τις επάλξεις του η θέα είναι μοναδική προς την παλιά πόλη και τις Καμάρες.
Η κάθοδος από το Κάστρο προς την άλλη πλευρά της πόλης, πάντα μέσα από τη γραφικότητα των εποχών (η θέα αγγίζει το ναυπηγείο των ξύλινων ψαροκαϊκων), οδηγεί στις Καμάρες (παλιό Υδραγωγείο).
Στο Υδραγωγείο, το φυσικό χώρισμα της παλιάς πόλης από την καινούργια, τελειώνει η περιήγηση στην παλιά πόλη.